Dácil bedenkt iets nieuws

8 10 2014

En dat is niet persé goed nieuws…

Een maand of twee geleden las ik een berichtje op het CHARGE forum op Facebook van een bezorgde moeder. Ze vertelde dat haar zoontje (iets ouder dan Dácil) sinds kort ‘s nachts zijn volgepoepte luier uitdeed en vervolgens het bed en de muren ermee bekladde. Als pa en moe dan wakker werden troffen ze een stinkend tafereel aan. Er waren veel reacties op dit bericht. Veelal tips in de trant van ‘luier met duct tape vastplakken’, ‘pyjama en romper dichtnaaien’… het klonk allemaal vrij drastisch. Ik heb er niet teveel aandacht aan geschonken, maar dacht dat we mazzel hadden dat Dácil dat soort dingen niet doet. Toen nog niet althans.

Op een gegeven moment ging Dácil ‘s nachts haar pyjama broek uitdoen en deed die dan als een slaapmuts op haar hoofd. Zo trof ik haar dan ‘s ochtends aan.

broek op kop

Daarna begon ze, als ze overdag buiten op de tuinstoel lag, broek en luier uit te trekken. Dit kan ze zelfs met romper aan en dichtgeknoopt. De orthese die ze ‘s nachts om haar heup en bovenbenen draagt heeft ze in 2 seconden uit. Ze kan ook haar luier uittrekken als ze een romper over haar pyjama broek aan heeft. Zonder deze uit te doen. Ze wordt steeds handiger en het is duidelijk dat ze die luier niet meer wil. Dus moeten we haar gaan leren dat er niet in broekjes, pyjamas of luiers wordt geplast of gepoept maar dat daar de wc voor is. Op de wc zitten vindt ze geen probleem. Ze doet er alleen niets in.

Laatst vond ook zij het tijd om eerst in de luier te poepen en hem daarna in bed uit te trekken en eens lekker creatief bezig te zijn. Ama paste op en ik trof ze allebei in de badkamer aan: Dácil net gedoucht en uit Ama d’r oren kwam stoom. Sindsdien houden we ‘s avonds de wacht tot ze slaapt. Ze heeft haar luier niet meer uitgetrokken, maar ik ben er niet gerust op. Dat berichtje op het CHARGE forum was een voorbode…


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s